Opbouwen door afbouwen?

Hoe bereid ik mij voor op een wegmarathon.

Dit weekend was voor mij de overgang van opbouwen naar de Tamarack Ottawa Marathon volgende week zondag 28 mei door langzamerhand de kilometers te gaan afbouwen.

Dat blijft toch altijd een moeilijke overgang voor mij want het dagelijks hardlopen zit zo in mijn systeem gebakken dat ‘opeens’ minder te gaan lopen vreemd en ‘niet lekker’ aanvoelt. In de loop van de jaren ben ik wel minder rigoureus gaan afbouwen in de laatste week voor een (halve) marathon of langere trailrun. Ik merkte dat dit mijn prestatie niet beïnvloedde, zover als je dat natuurlijk kan evalueren. Want misschien had ik bij nog meer gas terugnemen toch beter gelopen? Misschien wel maar ik doe hardlopen toch vooral voor mijn plezier. En dat plezier bestaat uit, als het even kan, elke dag lekker een stuk lopen. Ik maak de afstanden dan wel korter in deze laatste week maar zal toch nog wel dagelijks gaan lopen. Bijvoorbeeld 10km rustig aan met de laatste 1 – 2 kilometers op marathontempo, afbouwend naar vrijdag en zaterdag misschien 20 – 30 minuten lekker loslopen en een beetje snelheid.

Opbouwen is niet alleen afbouwen van kilometers maar ook opbouwen van koolhydraten, zonder dat je je lichaamsgewicht opbouwt!

Dat is waar ik de laatste jaren wel meer op let in zo’n laatste week. Niet te veel eten en richting de laatste dagen lekkere en licht te verteren koolhydraatrijke maaltijden. De dag voor de wedstrijd ‘stapel’ ik dan verder via over de dag verspreid enkele bidons met koolhydraat sportdrank te drinken van VITAGRO (dat doe ik al meerdere jaren, bevalt goed en is als een soort ‘eerst de linkerveter strikken’ bijgeloof geworden denk ik). Tijdens de wedstrijd zelf vertrouw ik tegenwoordig volledig op  TriSportPharma sportvoeding. De Energygels bevatten niets anders dan wat je nodig hebt en de suikers zijn dusdanig in verhouding dat je meer dan gewoonlijk aan koolhydraten (en dus energie!) per uur kan opnemen, 90 ipv 60 gram. Het bevalt mij goed. Allerbelangrijkste is dat ik geen last van mijn darmen krijg ondanks dat ik mij zelf, zeker tijdens de marathon, tot het uiterste dwing te gaan, en geen hongerklap. In ieder geval tot nu toe … afkloppen op een mooi stukje hout!

Ik ga nog eens nadenken wat ik mee neem in het vliegtuig richting Canada want dat is toch zo’n tien uur vliegen en de maaltijden zijn niet altijd even goed. Ik denk dat ik mij opgeef voor de vegetarische variant en crackers en dergelijke mee neem.

Hebben jullie misschien goede of minder goede ervaringen met eten in een vliegtuig twee dagen voor een marathon? Ik hoor het graag!