Bob Graham Round – De uitdaging is groot!

In drie dagen verkende ik de route van de Bob Graham Round in het Lake District. Mijn vraag was: kan ik dit binnen 24 uur afleggen?

Doe eens gek dacht Bob Graham in 1932 …

Begin vanuit het plaatsje Keswick in het Engelse Lake DistrictĀ Nationaal Park aan een ronde langs 42 van de hoogste toppen, genaamd fells, en doe dat binnen 24 uur en je hebt de (later) wereldberoemde (bij sommige trailrunners šŸ™‚ ) ‘Bob Graham Round‘; in totaal 106 kilometer en 8200 hm+.

De uitdaging startte vanuit het kader dat Dr Wakefield vaststelde:

“To traverse on foot as many tops over 2000ft and return to the starting point within 24 hours”.

En omdat Dr Wakefield in Keswick woonde is de start / finish bij ‘Moot Hall’.

In de derde week van augustus verkende ik deze route in drie dagen om te bekijken of ik zelf later nog eens de Bob Graham Round ook binnen 24 uur zou kunnen volbrengen.

Het 32 jaar oude record is trouwens net verbroken door trailrun legende Kilian Jornet die de ronde ‘afraffelde’ in 12.52, alsof het een training was! Nu rende hij ook al zonder problemen tweemaal achter elkaar de Mount Everest op, dus een beetje ‘buitenaards’ is hij wel!

Helaas was het na twee maanden zon en droogte in de UK net deze drie dagen in het Lake District nat met regen, hagel en een harde westenwind. Hierdoor realiseerde ik wel weer meteen dat ondanks de geringe hoogte van de bergen, sorry Fells (600 – 1000m) in het Lake District het gemeen koud en heftig kan zijn.

Conclusie?

Bottom Line Up First’ zoals ze hier wel eens zeggen. Om de ronde binnen 24 uur te lopen zal ik nog hard moeten trainen op lange afstanden in de bergen. Tevens zal ik het relatief technische zuidelijke gedeelte van de route nog eens goed moeten verkennen. Goed de route kennen om zowel snelheid te houden als mentaal voorbereid te zijn op moeilijke stukken is essentieel. Dat merkte ik zelf maar lees je ook wel in (grappige) verslagen van ‘andere pogingen’.

En dan … met goed weer en niet al te korte dagen … misschien lukt het …

maar … de statistieken zijn helaas niet al te optimistisch :).

Rond de 100 – 200 lopers gaan jaarlijks de uitdaging aan waarbij 1 op de 3 pogingen slagen. De ‘officiĆ«le’ Bob Graham 24 Hour Club noteerde vanaf 1960 tot eind 2017 dan ook maar 2170 leden, oftewel gemiddeld 38 per jaar maar gelukkig zie je wel een toename in de latere jaren.

Ik ga er nog eens goed over nadenken … en wie weet zie je mijn plan wel voorbijkomen op social media enĀ verleid ik je om dan mee te gaan zodat we samen lid kunnen worden van de Bob Graham 24-hour club! Als je interesse hebt laat dan maar even een berichtje achter bij dit artikel (zie videootje voor de motivatie!).

Groeten,

Geordie Klein

Hieronder vindt je in meer detail mijn ervaringen. De internet links verwijzen naar de routekaarten van de UKHillwalking website (een aanrader). Groen vet gedrukt zijn ‘Lessons Identified’ voor de 24-uur utdaging.

Dag 1

‘Only crazy trailrunners on the Lake District fells’

First of a three day Bob Graham Round reconnaissance was wet, very windy and cloudy i.e. HARD WORK!

IMG_20180822_080828De eerste dag verkende ik achtereenvolgens deel 5 en 1. Beide gedeelten liep ik tegen de gebruikelijke richting (met de klok mee) vanwege praktische redenen (bus schema en het weer).

Deel 5:

5
Deel 5: Keswick – Honister Pass

Rende ik ’s ochtends met veel regen, harde westenwind en alle toppen in de wolken (slecht zicht). De westenwind maakte het lopen boven op de fells moeilijk (wind tegen of dwars op). De klim naar de eerste fell (Robinson) was erg steil (zoals later bleek bij alle begin- en eindpunten. Stokken hebben zeker meerwaarde bleek gedurende de drie dagen.

Na 3.20 uur, 19km, 1000hm+ was ik bij de Honister Pass waar je goed kan schuilen en opwarmen in het bezoekerscentrum van het Honister Slate Mine Museum. Hier was ik van plan om de bus terug te nemen naar Keswick maar ik kon al snel een lift krijgen van enkele vriendelijke West Essex Ramblers.

24-uur planning: Dit gedeelte is technisch niet echt moeilijk lopen en sluit af (als je met de klok mee loopt_ met een laatste 10km over verhard pad / weg richting Keswick. Gedeelte 5 kan denk ik goed afgelegd worden als je bijvoorbeeld met zonsondergang nog net kan starten bij het Honister Pass. Je kan dan met het laatste licht omhoog lopen.

Deel 1:

1
Deel 1: Threlkeld – Keswick

Rende in in de middag waarbij ik startte in de regen in Threlkeld (tegen de klok in zodat ik lekker kon eindigen onder de douche in Keswick!) maar tegen het einde klaarde het op en was er een magnifiek uitzicht!

Omhoog naar Blencathra was steil met op het einde een technisch en soms best steil stuk over rotsen. Daarna was het goed lopen Mungrisdale Common al was deze ‘common’ ook vlak en nat. Mijn voeten waren trouwens de gehele drie dagen na het eerste uur al nat door regen en ‘moerasachtige’ ondergrond. De kuitdiepe oversteek van de river Caldew helpt dan natuurlijk ook niet. Daarna volgde een zeer zware klim naar Great Calva. Niet zo zeer door de helling maar door de heistruiken. Het was alsof je door de tiefschnee omhoog moest lopen!

Daarna weer goed tempo kunnen maken over een nat maar goed begaanbaar pad richting Skiddaw. Vervolgens via een ‘Walkers Highway’ terug naar Keswick waar ik na 5 uur, 22km en 1600hm+ arriveerde.

24-uur planning: Dit gedeelte is technisch ook niet moeilijk op de topbeklimming van Blencathra na. Voor de 24-uur planning zou het daarom mooi zijn als je bij Blencathra bent rond zonsopgang zodat je de technische afdaling in daglicht kan doen. Het gedeelte daarvoor is goed te doen in het donker, zeker het eerste gedeelte vanuit Keswick tot aan IMG_20180822_135130Skiddaw.

Dag 2

‘A lot of sheep, a few other hikers & trailrunner, and (again) a lot of horizontal rain’

That sums up day two of my Bob Graham Round reconnaissance. It started magnificent when just before sunrise I climbed up the first fell of the day … total silence …

But the terrain made going though wading through wet moss areas and boulder fields …

Ik wist van te voren dat dit de zwaarste dag zou worden en … dat werd het ook!

Deel 3 en deel 4:

3
Deel 3: Dunmail Raise – Wasdale Head

Planmatig wilde ik deel 3 en 4 achterelkaar lopen deze dag omdat dit vervoerstechnisch het beste uit kwam. Er is geen openbaar vervoer richting het punt dat het einde is van deel 3 en de start deel 4, te weten Wasdale Head. Ik parkeerde daarom mijn auto bij de start van deel 3, Dunmail Raise en zou die de volgende dag ophalen na het lopen van deel 2. Deel 4 eindigt weer bij de Honister

4
Deel 4: Wasdale Head – Holister Pass

Slate mine waar een bus langskomt maar waar ik weer een gezellige lift kreeg van een Duitser die al meer dan 30 jaar in de UK woonde.

De dag begon heerlijk in de stilte van het ontwaken van de dag. Tijdens de eerste steile beklimming naar Steel fell voeldeĀ ik intens mijn hoge hartslag en het opwarmen van de stramme spieren van de inspanningen van de voorgaande dag . Eenmaal op de hoogte is was het daarna redelijk gemakkelijk lopen naar de volgende fells met Sergeant Man fell, Harrison Stickle and Pike O’Stickle als uitdagende klimmetjes. De oversteek van Pike O’Stickle naar Rossett Pike was aangegeven als een doorsnijding ten zuiden van Langdale Comb maar achteraf lijkt mij het sneller en eenvoudiger om niet af te snijden maar richting het duidelijke pad te lopen dat de Cumbria Way kruist ten noorden van Langdale Comb. De overgang van Rossett Pike naar Bow Fell gaf bij eerst wel wat vraagtekens. Vanaf Rossett Pike zie je alleen maar een massieve wand en vraag je je af hoe je daar ooit op kan komen. Dichtbij blijkt er toch wel een mogelijkheid te bestaan al is er niet echt een route. Het is steil omhoog en direct de richting van Bow Fell aanhouden. Eenmaal boven op de graat lijkt er in de bewolking geen einde te komen aan steeds weer een andere steenhoop die het eindpunt lijkt.

Voor mij was op Bow Fell duidelijk dat ik niet de gehele route kon afleggen en ook nog op tijd terug te zijn voor de bus. Samen met het ‘zat zijn’ van de harde westenwind en horizontale regen en hagel bracht mij tot de conclusie om PLAN B in te schakelen en ‘af te snijden’ via Great End naar Great Gable. Daarmee sloeg ik 10 fells over inclusief Scafell maar zo was het nu eenmaal, helaas :(.

Great Gable was een fikse beklimming maar over een goed pad. Daarna ging het navigatorisch even verkeerd. Er lopen meerdere paden over de graat van Green Gable naar Brandreth en ik eindigde te veel aan de rechterkant. Een goede les want het lijkt soms zo duidelijk maar dan dwaal je toch langzaam af van de route. Zeker in de mist en wolken is de richting al snel een ‘dingetje’.

Ik dacht daarna een gemakkelijke afdaling te vinden naar de Honister Slate Mine te vinden maar dat viel tegen. Vanaf de laatste fell, Grey Knotts, is het redelijk onduidelijk en daalde ik van via een eigen ‘route’ totdat ik pas vlak bij de Slate Mine op een duidelijk pad kwam na 11.20 uur lopen, 32km en 2600hm+.

24-uur planning: Deel 3 en 4 zijn duidelijk de zwaarste stukken over soms moeilijk begaanbaar terrein met veel steenvelden, veel nattigheid, soms een wirwar aan (goede) paden afgewisseld met helemaal geen pad. Dit is zeker het gedeelte dan in vol daglicht gelopen moet worden en waar denk ik het verschil wordt gemaakt of de 24-uur gehaald gaat worden. Ik ga nog eens goed kijken naar de winst / verlies van het gebruik van betere paden versus afsnijdroutes tussen sommige fells. Misschien als je meer een berggeit dan is afsnijden een voordeel maar voor mij geldt dat ik soms beter een goed pad kan volgen dan wat de geit zou volgen.

Dag 3

‘Rain, hail, wind, sun… every two minutes’

The final day of my Bob Graham Round reconnaissance. Woke up with a lot of rain, but was lucky to get a lift to where I parked my car yesterday. So changed plans and did a half recce of leg 2 enjoying trailrunning for 3,5 hours, all alone, not counting the sheep.

Deel 2:

2
Deel 2: Threlkeld – Dunmail Raise

Om eerlijk te zijn zag ik wel ene beetje op om wederom een dag tegen de horizontale regen in te lopen. Met dit alternatieve plan kon ik wel een gevoel krijgen van dit gedeelte zonder de gehele afstand af te leggen. Deel 2 isĀ  eigenlijk een opeenvolging van ‘lagere fells’ die uitsteken boven een noord-zuid ruggengraat. Het zuidelijke gedeelte vanaf Helvellyn is goed te rennen zodra je boven bent en als ik de verslagen van andere lopers lees dan geldt dit ook grotendeels voor het noordelijke gedeelte.

24-uur planning: Ik denk dat dit een gedeelte is waar je ‘winst’ kan maken doordat het redelijk goed rennen is zodra je op de ruggengraat bent.

In 2019 binnen de 24 uur?

Na mijn ervaringen de afgelopen drie dagen weet ik in ieder geval dat de Bob Graham Round in 24 uur afleggen geen gemakkelijke opgave is. Als ik mijn voortgang vergelijk met wat je kan vinden bij bijvoorbeeld de uitstekende website van UK Hillwalking dan kom ik tot de volgende conclusie:

  • Deel 1: UK Hillwalking 3-5 uur / zelf 5 uur.
  • Deel 2: UK Hillwalking 3.45-4.30 uur / zelf niet gelopen (aanname 4.30 uur).
  • Deel 3: UK Hillwalking 6-7 uur / zelf driekwart in 7.30 uur (aanname 10 uur).
  • Deel 4: UK Hillwalking 4-6 uur / zelf een kwart gelopen 4 uur (aanname 16 uur).
  • Deel 5: UK Hillwalking 3-5 uur / zelf 3.20 uur.
  • Totaal: UK Hillwalking 20 – 28 uur / 39 uur.

Dat lijkt dus niet te lukken zonder grote aanpassingen. Om een reƫle kans te maken zal ik deel 3 en 4 nogmaals goed moeten verkennen plus meer training op lange afstanden in bergachtig gebied. Dit laatste was er de afgelopen maanden wel bij ingeschoten. Dit alles maakt het record van Kilian Jornet, 12.52, alleen maar nog meer buitenaards!

Auteur: Dutch Trailrunner

Trailrunner uit de lage landen van Nederland. Trailrunner from the ā€˜literaryā€™ the lowlands of Europe, i.e. the Netherlands.

EĆ©n gedachte over “Bob Graham Round – De uitdaging is groot!”

Just send me an e-mail, always happy to help!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s